Artisans Societies (Tuesday)

Discussion questions

Nasiah Jennings, Carlos Moore, Jese Rojas, Athan Vaquero,  Diego Diaz.

  1. What are some of the trades skills your group is interested in?  What are their patron saints? religious fraternity.
    Answer: The skills the group is interested in is goldsmiths, carpenters, dyers, leatherworkers, curriers, blacksmiths, and potters. They would worship together on their saint’s day and other holidays at a specific church. They also provided death benefits and fraternal outlets through religious services and burials.
  2. What were the benefits of a craftsman joining an artisan society?
    Answer: They functioned as benevolent societies providing benefits to those in need because of illness, injury, death or other misfortune; and as sources of fraternity where fellow mechanics could meet, dine, wine and march with their comrades, celebrating the significance of their trade and the blessings of republican government. In addition, societies, if organized by the masters, could look out for their trade in such areas as tariff protection and craft promotion.
  3. What does “freeman” mean?
    Answer: A Freeman in other words was a Journeyman that was a part of the society and contributed to it with his skills and/or taxes.
  4. By the 14th century, how important were craftsmen in England.
    Answer: During the 14 century craftsman’s became really important to England that this occurred because by this time craftsman were pretty much responsible for all the lifestyle that people int that era can have. during this time things such as medicine, clothing and agriculture equipment were the heart for the  survival of the people.
  5. Describe the monopoly King Henry granted a Tanners Guild in 1170
    Answer: Monopoly king henry granted a tanners guild in 1170 in return for the assistance that was giving to him during this time by them. At this time in England since there a lot of rebellion and wars against his kingdom.
  6. What kinds of Medieval Craft Guilds existed in England? More specific?
    Answer: The Craft Guilds were formed in a similar way to the Merchant Guilds. A group of tradesmen or craftsmen engaged in the same occupation joined together. There were Craft Guilds for every trade or craft performed within a Medieval city or town. These trades or crafts included: Masons Carpenters Painters Cloth Makers Tanners Bakers Shoemakers, or cobblers Apothecaries Candle makers
  7. Describe the relationship between master and apprentice during a seven-year apprenticeship.
    Answer: Very often a master who took on an apprentice also took on the role of parent, providing all their needs and moral guidance while in turn the apprentice was expected to be obedient to their master in all matters. An apprentice was not usually paid but did receive their food, lodgings and clothing. He was not tied down to any restraints and was free to live and work.
  8. Why were the Medieval Guilds (and the journeymen members) so wealthy?
    Answer: They were able to control both the quality of their product and the prices and wages within their craft, either through royal incorporation, the preferred and most prestigious route, or through municipal ordinance. and Members of a guild had the opportunity to rise in society through hard work. basically used their skills to grow in wealth and protected each other
  9. What is the difference between “livened” and “yeoman” members of an artisan’s society?
    Answer: The masters, the livery or “livened” members of a society, more often than not, were retailers and wholesalers rather than as handicraftsmen. Beneath them in the society were independent proprietors of smaller shops and the “yeomen” or journeymen who could never reach livery status. At times the yeomen would organize independently within the society because their interests were so clearly different from those of the livery.